söndag 12 augusti 2007

Unga uttryck i Åhus

Unga uttryck
Aoseum, Åhus
Till den 26 augusti 2007


Liv Andersson, Elisabeth Malmsten, Hannes Michanek, Amanda Nordgren, Isaac Svensson, Linda Wedebrunn, Tom WillhammarHannes Michanek: Lyfter upp

Inne i bussen syns en ung man sova med huvudet mot fönstret. Är fordonet fångat i flykten? Eller på en hållplats? Kommer han i så fall att missa sin station? Bilden får en mycket mystisk laddning av att mannens anletsdrag avtecknas på ett sätt som för tankarna till Turinsvepningen - inte att han liknar Jesus, men det är samma grovkornighet och svärta. Det skapar en spännande overklighetskänsla som jag nog aldrig upplevt så tydligt genom foto tidigare.

Bilden ingår i en mycket välkomponerad fotoserie av Tom Willhammar i utställningen Unga uttryck på Aoseum i Åhus. Bland de sju utställarna fastnar jag även för Hannes Michaneks oljemåleri. I en av bildsviterna sträcker sig unga kvinnor graciöst uppåt i ett landskap av kala furor, medan unga pojkar faller nedåt - som om Jean och fröken Julie hade bytt drömmar med varandra. Men jag tror inte att det är så enkelt. Michanek reducerar bildernas innehåll till ett minimum, och det enda man känner är en svag aning, en antydan som när man efter uppvaknandet famlar efter en förlupen dröm.

(Publicerad i Sydsvenskan den 3 augusti 2007)

Inga kommentarer: