tisdag 21 augusti 2007

Oscar Reutersvärd på Rönnquist & Rönnquist

Oscar Reutersvärd
Galleri Rönnquist & Rönnquist
Till den 26 augustiOscar Reutersvärd: Roterande acceleration. Strömparken, Norrköping

Oscar Reutersvärd (1915-2002) är mest känd för sina teckningar av omöjliga geometriska figurer, inte minst genom frimärksserien som har blivit en riktig 80-talsklassiker. Utställningen på Galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö (t o m 26.8) domineras helt naturligt av dessa verk – han gjorde över 2500 varianter och här visas ett 50-tal, de allra flesta originalakvareller.

Mest intressanta är dock metallskulpturerna, varav flera är modeller av större offentliga verk. Här handlar det också om omöjlighet, fast inte på geometrins område utan på tyngdlagens och optikens. På ett helt otroligt sätt lyckas han få metallen att gestalta rörelse – ett silverspjut tycks skjutas rakt upp ur marken och accelerera. En kedja är skruvad i en osannolik pose som lurar öronen att lyssna efter ett rasslande ljud. Allt verkar vara utfört efter stränga matematiska principer, men till och med detta är en illusion.

Missa inte de delikata erotiska akvarellerna som visas i källaren. Strama och avskalade pastischer på egyptiska motiv där de matta och ljusa färgerna är det enda som anknyter till de geometriska studierna på övervåningen.

(Publicerad i Sydsvenskan den 21 augusti 2007)

Inga kommentarer: