måndag 27 augusti 2007

8 konsttips för hösten

Diverse konstnärer
Louisiana, Humlebæk, Danmark
Hela hösten särskilt oktober

I oktober inträffar en konstkonjunktion av sällan skådat slag på Louisiana med fyra omistliga utställningar samtidigt: en retrospektiv över Lucian Freud – en av Storbritanniens främste målare, känd för sina lätt groteska porträtt (28.9-27.1); den fenomenale mode- och porträttfotografen Richard Avedon (t o m 13.1); det danska stjärnskottet Tal R med sitt barnsliga och uttrycksfylla måleri (5.9-2.12); samt sommarens succé Arkitekturens gränser (t o m 21.10).

David Shrigley: Everything must have a name
Malmö Konsthall
8.9 – 4.11

Många kommer att tycka att de kan teckna och måla minst lika bra som David Shirgley och fråga sig vad han har på en konsthall att göra. Grattis, säger jag till alla er som är så duktiga på att rita! Men låt oss en gång för alla slå fast att det inte har handlat om det inom konsten de senaste 150 åren. Försök att se det andra. Se idéerna. Vad som finns bakom. Humorn.

Camilla Løw
Elastic, Bragegatan 15, Malmö
28.9 – 20.10

När tidningen Wallpaper sammanfattade designåret 2004 presenterades de vinnande fåtöljerna, stolarna och lampskärmarna i sällskap med skulpturer av Camilla Løw. Hon arbetar med material som plexiglas och blanklackerad ek och skapar strama och fantasifulla verk i gränszonen mellan konst och design. Hon är en av de nominerade till Statoils nya konstpris på 500000 norska oljedollars.

Fredrik Svensson: Examensutställning
Malmö Art Academy Gallery, Ystadvägen 22
29.9 – 7.10

Det bästa verket på konsthögskolans årsutställning i våras var Fredrik Svenssons vita zeppelinare som tycktes hållas svävande och uppblåst av ett mjukt och smärtsamt vackert ljud. Detta var i själva verket en prototyp och på examensutställningen kommer han att visa en större och mer genomarbetad version med maffigare ljud.

Inger Ekdahl
Galleri Ping Pong, Rådmansgatan 7, Malmö
29.9 – 20.10

Inger Ekdahl (född 1922) är en veteran inom svenskt måleri och en modernistisk pionjär. På 50-talet höll hon på med improviserad spontanism (dripp dropp) och på 90-talet disciplinerade och flimrande geometriska mönster. Det ska bli mycket intressant att se vad hon kommer att visa i Ping Pongs delikata utställningsrum.

David Krantz
Konstföreningen Aura, Lund
27.10 – 18.11

Jag glömmer aldrig David Krantz’ eldsprutande drake på taket till Wuthering Heights 2004. Inte heller det 3D-animerade insektsäventyret Brobdingnag på konsthallen förra året. På Aura i höst blir det också 3D. Verket kommer att vara centrerat kring maskrosprojektioner som garanterat kommer att få publiken att vilja springa upp och ned i galleriets trappor…

Ljudkonstfestivaler
Diverse platser i Malmö

Full Pull-festivalen har redan tjuvstartat med ljudinstallationer nere vid den magnifika ljudkullen i Västra Hamnen (t o m 9.9). Själva festivalen äger sedan rum helgen 7-9 september på bland annat Inkonst. Och den 22 september arrangeras Kanalfestivalen som man delvis upplever på flotten mellan Södertull och Trädgårdscaféet. På kvällen går det en buss till Neon Gallery i Brösarp där det väntar ljudskulpturer och fest.

Clay Ketter
Galleri Magnus Åklundh, Monbijougatan 17G, Malmö
7.12-25.1

Clay Ketter är näste svenske konstnär som får en stor mitt-i-karriären-utställning på Moderna Museet i Stockholm. Det blir sommaren 2009. Han skapar bland annat collage av material hämtade från byggnadsindustrin, t.ex. spackel, murbruk, tapetbitar och trälister. Håll förresten ett ständigt öga i galleriets work-in-progress-rum som har ett mycket lovande program för hösten.

(Publicerat i Sydsvenskan den 27 augusti 2007)

Inga kommentarer: