torsdag 2 augusti 2007

Kabusa Invited 2007


Hans Jörgen Johansen

Camilla Akraka blottar med sitt måleri den groteska natur som vi oftast lyckas dölja bakom fasaden av munspray, trosskydd och etikettsregler. En fasad som spricker så fort vi tappar kontrollen, om än bara för ett ögonblick – till exempel genom att råka fjärta på tebjudningen. Uuh, vidriga natur och våra fåfänga försöka att förfina den... Men vad spelar det för roll hur många karat det är i diamanten om guldringen ändå fullständigt begravs i kött och fett alstrat av årtionden av frosseri?

I en parafras på Da Vincis Nattvarden sitter två hyenor vid vardera bordsända. I mitten där Jesus brukar sitta ligger en styckad elefant. Tja, enligt den katolska kyrkans transsubstantiationslära övergår ju brödet och vinet bokstavligen till Kristi kött och blod vid nattvarden… Inte ens i våra mest upphöjda ögonblick kan vi avstå från att vara barbariska.

Akrakas målningar ingår i Kabusa Invited-utställningen på Kabusa Konsthall (t o m 4 augusti 2007), där det också visas suggestiv och kuslig datorgrafik av Niclas Malmström, samt landskapsfoto av Hans Jörgen Johansen. Fast det är inga vanliga landskap – de storslagna vyerna föreställer i själva verket bakterieodlingar, genialt fotograferade med horisont och allt.

1 kommentar:

Thomas Millroth sa...

Hej, sent omsider en kommentar: en av tyngdpunkterna i den sydsvenska och därmed svensk samtidskonsten har legat vad gäller ung konst i Kabusa och (utan blygsamhet faktiskt) på konstmuseet i Ystad. Tillsammans har vi varit en stark malmöfront. Nå, nu när Kabusa dvs Thomas Wallner försvinner försvagas vi; inget göra åt detta; få se nu hur fortsättning följer; det är ju dags för institutionerna att öppna sig för det explosivt märkliga som händer i Malmö just nu och som inte märks!
No more comments Thomas Millroth