fredag 24 augusti 2007

Niklas Karlsson på Galleri 21

Niklas Karlsson
Galleri 21, Rådmansgatan 5, Malmö
Till den 6 september 2007
Niklas Karlsson har upptäckt sytrådens magiska egenskaper. Mellan två väggar på Galleri 21 i Malmö har han spänt upp tusentals trådar i olika färger, tätt tätt i tunna lager (t o m 6.9). Det blir som skivor av ljus, genomskinlig färg eller hologram. Lagren flimrar framför ögonen som en dålig bildskärm och färgintensiteten beror på hur man rör sig i rummet. Man får också en känsla av rörelse eftersom det man ser påminner om ljusstrecken som bildas när man fotograferar stadstrafik nattetid med lång slutartid.

Det är så oerhört enkelt och så oerhört genialt. But don’t try this at home, kids – de tusentals trådarna skapar en ofattbar dragkraft i väggarna. Den ena galleriväggen höll på att kollapsa när verket installerades i torsdags. Se där, ytterligare en oväntad egenskap hos sytråden…

Det handlar om rörelse även i den stora installationen Re. Små stjärnor av papp är placerade på golvet i raka rader och i bortre änden höjer sig stjärnmattan som en bölja, fångad precis i det ögonblick då den slår över – som i Hokusais berömda träsnitt Den stora vågen. Gallerihösten har börjat, och den kunde knappast börja bättre än så här.

Inga kommentarer: