torsdag 24 maj 2007

Diagram på RostrumRoy Andersson regisserar film noir i plast. Det är känslan man får på Diagrams (Lars Lengqvist och Anders Granberg) utställning på Rostrum i Malmö just nu (till den 3 juni 2007). De visar avskalade och monokroma landskap, befolkade av trecentimeters plastfigurer. Trots litenheten är de häpnadsväckande detaljerade. Gesterna, hållningarna, vecken i kläderna – allt känns otroligt levande. Det är en värld där männen har hatt och rock, arbetarna keps och unikabox, och kvinnorna långa kjolar.

I en av scenerna är de samlade runt en tom cirkel, i en annan står de på lång rad in till en liten stuga, i en tredje ses en ensam man springa från något svart som uppslukar världen bakom honom – han håller i hatten, rocken fladdrar.

Visst kan man se det som utspelar sig i landskapen som abstrakta baletter, men figurernas målmedvetna gester och uttryck ger också löfte om mer konkreta nycklar. Och även om det inte finns någon som helst mening bakom, så är det mycket spännande att spekulera. Nästa gång jag går dit ska jag ta med mig kaffetermos och förstoringsglas.

Inga kommentarer: