torsdag 3 april 2008

Houses of Memory på Malmö Museum

De fyra svarta männen är strängt taget nakna, mitt på den trafikerade vägen någonstans i Sydafrika. I famnen håller de varsitt stenblock som de en efter en kastar framför sig. De tar några steg, lägger sig på marken och vilar huvudet mot stenen några sekunder. Sen reser de sig, plockar upp bördan och slänger den igen. På detta sätt tar de sig fram, och människorna på trottoarerna och i de förbipasserande bilarna bara glor.

Filmen är gjord av stockholmskonstnären Loulou Cherinet och är det finaste jag har sett i videokonstväg på länge. Flisorna yr varje gång stenarna träffar marken, så bördan blir lättare ju längre männen kommer på sin vandring. Det är en grym men vacker och universell bild av emancipationskamp och befrielse – långsamt men framåt, och längs vägen spår av stenflisor, svett och förödmjukelse. Äntligen kan Sisyfosmyten få sitt lyckliga slut.

Filmen visas på en undanskymd plats på Malmö Museum och är en del av utställningen Houses of Memory, som är resultatet – eller snarare redovisningen – av ett akademiskt och konstnärligt utbyte mellan Durban och Malmö. Ett rätt flummigt projekt, av utställningen att döma. Den största ljusglimten är just Cherinets film, men även Clifford A. Charles måleri, Doung Anwar Jahangeers häftiga metallskulptur och Tova Mozards två videoverk gör promenaden till Malmöhus värd besväret.

Inga kommentarer: