torsdag 27 mars 2008

Anders Kappel på Galerie Leger


Anders Kappel: Hope. Bild: Galerie Leger

Till och med vägmärkena har fått nog! De har gått in i väggen, mist förståndet – eller så är de bara sådär totalt likgiltiga som man kan bli efter att ha nonchalerats tillräckligt länge.

Det är ett samhälle där allting går för fort som Anders Kappel kommenterar i sin utställning Roadmarks på Galerie Leger (t o m 2.4). En samtid där det inte finns pengar, tid eller intresse för om- och eftertanke. Den åttakantiga stoppskylten har tagit sig texten ”GO” istället för ”STOP” – ingen bryr sig ju ändå. En ortsskylt nynnar katatoniskt på signaturmelodin till klassiska barnprogrammet Boktipset. Andra skyltar innehåller ord som ”Hope” och ”Truth” – fast med pilar i andra riktningar. Just här finns varken hopp eller sanning, det får man söka någon annanstans.

Kappels målningar kommer knappast att få någon att ta bussen istället för SUV:en till jobbet, men jag tror och hoppas att civilisationskritik som framförs med en nypa humor har större potential att förändra på sikt, än den som skriver betraktaren på näsan med gråtande barn och smältande glaciärer.

Inga kommentarer: