måndag 21 april 2008

Peter Jönsson på Galleri Gamla Väster


Peter Jönsson: Mors Nostalgia


Peter Jönssons tidigare måleri har präglats av mycket starka känslor. Människorna i bilderna har vrålat ut smärta, ångest och ensamhet, och färgerna har varit blodiga och köttaktiga. I de senaste målningarna som just nu visas på Galleri Gamla Väster, förmedlas stämningen och berättelserna på ett långt mer raffinerat sätt (t o m 20.4). Färgerna och de explicita känslorna är borta, och kvar finns ett avskalat, svartvitt måleri där dramat byggs upp av den gåtfulla relationen mellan en naken kvinna, en ung pojke – och inte minst betraktaren.

Spänningen utvecklas i en serie målningar där kvinnan provar utmanande poser i förgrunden. Men vem är det hon visar upp sig för? Och varför? Det finns något i blicken och de valhänta försöken att verka sexig som antyder att situationen inte är helt lustfylld och frivillig.

Pojken, som kommer närmare och närmare för varje målning, kan självklart vara en nyfiken åskådare eller till och med en son. Men den suggestiva och oroliga situationen gör snarare att han påminner om pojken som attackerar den stillsamt fiskande Max von Sydow i Bergmans Vargtimmen. En ”dämon”, rätt och slätt.

Inga kommentarer: