torsdag 13 december 2007

Lena Ignestam på CirkulationsCentralenDet är oftast värt besväret att cykla ut till CirkulationsCentralen (och Wuthering Heights) på Nobelvägen. Årets höjdpunkt var Kristian Körners utställning i höstas, där en svagt belyst och mycket verklig vaxfigur satt och slumrade på en stol. Det uppstod en påträngande och kuslig stämning i rummet av detta mycket enkla grepp.

Året slutar i samma känsloläge med Lena Ignestams Morph Estate II (t o m 16.12). En enorm, smältande stuckatur breder ut sig i taket, där lampan liksom kämpar för sin existens i mitten av den överdimensionerade utsmyckningen. Ignestam har visat samma typ av rinnande stuckaturer förut, men då i normalstorlek. Upplösningen av materialet är en metafor för samhällsförändringar, och den groteska storleken tillför ett alarmerande och panikartat element.

Utställningen visar styrkan i det platsspecifika, och demonstrerar vilka möjligheter Cirkulationscentralen har som utställningsrum. Möjligheter som för övrigt utökas nästa år, då galleriet lanserar sitt On the Wall-projekt, där oetablerade konstnärer erbjuds plats på en alternativ vägg parallellt med de ordinarie utställningarna. Ytterligare en anledning att hålla cykeln välsmord och pumpad.

(Publicerad i Sydsvenskan den 13 december 2007)

Inga kommentarer: