tisdag 11 december 2007

Anders A på Leonard


Det har alltid varit kul att se Anders A ställa ut på Galerie Leger. Hans konst, ofta rosaglittrande och plastpärlebelamrad, har kontrasterat till Legers strama och högtidliga lokaler på ett sätt som givit upplevelsen ett klart mervärde.

Nu experimenterar Anders A emellertid med att närma sig ”sitt rätta element” genom att ställa ut i gallerian Leonard på Möllan (till den 15.12). Här – bland de bisarra möbelbutikerna med svanfåtöljer, förgyllda rokokotroner och sovrumsspeglar för jättar, och med krimskramsaffärerna med blinkande lampor, flamingos och bordsfontäner på armlängds avstånd – smälter hans konst inte oväntat in på ett annat sätt.

Med kärlek, tålamod och stort hantverkskunnande plockar han upp material som ofta slentrianmässigt avfärdas som ”kitsch” och sätter samman dem i nya konstellationer. Pärlorna slingrar sig runt rosa plastkorgar och asiatiska videospelsmotiv. De pagodliknande dockskåpen har utvecklats till rena fågelhus. På ett av dem glittrar taket så starkt att man inte borde titta på det utan en sotad glasskiva framför ögonen.

Det är ett spännande försök att nå en ny publik. Kommer inte människorna till konsten, får man ta ut konsten till människorna. Men projektet är dubbelt: det handlar förstås också om att få konstflanörerna och samlarna att våga sig ut ur Gamla Västers trygga famn.

(Publicerad i Sydsvenskan den 11 december)

Inga kommentarer: