torsdag 20 september 2007

Kristian Körner på Cirkulationscentralen

Kristian Körner: I was no longer aware of my condition...
Cirkulationscentralen
Till den 23 september 2007
I det svagt upplysta rummet sitter en man med benen i kors och läser en bok. Ur högtalarna hörs texten, uppspelad på låg, såsig hastighet. Man inser snabbt att mannen är en docka, men den dunkla belysningen lurar ständigt ögat att registrera andetag, pulsslag på halsen, en och annan ryckning.

Det är en mycket stämningsfull installation Kristian Körner har skapat på Cirkulationscentralen. Den monotona rösten, dunklet och orörligheten hos mannen gestaltar på ett perfekt sätt det ögonblick då ögonen filmrar ihop av trötthet eller tristess. Det svårfångade begreppet slummer isolerat och stillastående inom fyra väggar.

En spännande bieffekt av verket är den utstrålning man känner från mannen. Trots att man vet att han inte är verklig tar det emot att gå alldeles intill honom. Att stå och läsa över axeln känns direkt ohyfsat, och när jag ställer mig på knä och för att granska detaljerna i hans ansikte begår jag ett otillåtligt övergrepp mot den personliga integriteten. På något sätt känns det bra att inte bara ha respekt för det mänskliga, utan också det människolika.

(Publicerad i Sydsvenskan den 19 september 2007)

Inga kommentarer: