fredag 8 februari 2008

Destruktiv premiss på Kulturnyheterna

Ett av konstnärsyrkets största problem är dess låga status. Alltför ofta förväntas konstnärligt arbete vara gratis, och konstnärerna får hålla till godo med ynnesten att få presentera sitt arbete i en konsthall eller annan lokal som ser bra ut i stipendieansökningarna.

Detta är en djupt rotad syn som tyvärr finns på alla plan i kulturlivet – hos konstnärerna själva, politikerna, publiken och media. SVT-programmet Kulturnyheternas försök att skandalisera dramatenchefen Staffan Valdemar Holm förra veckan är det senaste exemplet. ”Scoopet” var att han enligt sitt avtal med teatern får arvode när han regisserar föreställningar. ”Dubbla löner”, skränade Kulturnyheterna, eftersom han samtidigt får chefslön.

När de i veckan gjorde ett uppföljande reportage frågade de sig insinuant hur Holm orkar arbeta så förfärligt mycket, och gjorde raljanta anspelningar på myten om den självförbrännande konstnärshjälten. Det är oroande att Kulturnyheterna inte inser att de själva är nere och klafsar i en betydligt sunkigare konstnärsmyt, nämligen just denna om den osjälviske konstnären som skapar med lidande och rödvin som bränsle. Återigen tvingas man slå fast det självklara: det ÄR ett riktigt arbete att vara konstnär – ingen hobby. Och man SKA ta betalt för det arbete man lägger ner. Detta vet nog Kulturnyheterna – när de inte leker kvällstidning.

Inga kommentarer: