fredag 30 november 2007

Anna Wessman på CirkulationsCentralen

Som så ofta i Anna Wessmans konst handlar det om nödvändigheten och behovet av att göra sig hörd och verka för förändring. Ett av verken i utställningen på CirkulationsCentralen (t.o.m. 2.12) består av en pocketutgåva av Malmös modistförenings protokollbok för några månader 1918-1919. (En modist tillverkar damhattar.)

Det är rätt spännande att utifrån de knapphändiga och formella paragraferna försöka skapa sig en bild av verkligheten när de skrevs – som att läsa poesi där det författaren egentligen vill berätta ligger alldeles utanför det orden beskriver.

Men ur protokollen stiger det inte fram några rafflande historier – boken är snarare riktigt tråkig. Berättelserna kan handla om allt eller inget – facklig framgång lika gärna som fackligt fiasko. Men allra troligast högst ordinär facklig lunk.

Och det är väl knappast heller detta som Anna Wessman vill fästa uppmärksamheten vid, utan snarare det faktum att debatten om kvinnors rättigheter var högaktuell just vid den här tiden. Frågan om kvinnlig rösträtt hade stötts och blötts under hela 1900-talet, och inte röstats igenom i Riksdagen förrän just 1919. Kvinnor fick även rätt till vissa ämbeten. Det demokratiska arbetet kvinnorna bedriver i modistföreningen blir en symbol för det större demokratiska sammanhang de släpptes in i samtidigt.

(Publicerad i Sydsvenskan 28 november 2007)

Inga kommentarer: