måndag 9 juni 2008

Karl Valve m.fl. på Rönnquist & Rönnquist


Bilden stulen från Karl Valves blogg.

Fem av de sex konstnärerna på Rönnquist & Rönnquists sommarutställning förenas av någon sorts gatuestetik – skateboarddesign, mode och graffiti (t o m 20.7). Men den som verkligen sticker ut är den sjätte: malmökonstnären Karl Valve. Och han gör något helt annat.

I sitt sätt att stryka ut färger i olika lager är det svårt att komma ifrån en referens som Ola Billgren, och sättet att använda text i målningarna har lite av marinmålaren Gösta Werner över sig. När jag såg Valves konst förra gången i vintras tyckte jag att referenserna stod ivägen något. Men nu känns konstnärskapet betydligt självständigare.

Jag gillar särskilt målningarna som utgår från gamla poststämplar. Ibland skymtar en adressat förbi, ibland ser man datumet och andra detaljer. Flera är stämplade den 20 maj 1915. Vad hände då? Kombinationen av de murriga färgsjoken och dessa stämplar från det förgångna skapar en underbart gåtfull stämning. De tjocka lagren döljer något – minnen, hopp, förväntningar och framförallt tid. Det är det förflutnas ridåer, som både stänger oss ute, och ger oss något att spegla oss i.

(Publicerad i Sydsvenskan den 9 juni 2008)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vicken bullshit! Skippa allt flum och tala svenska...

Tor Billgren sa...

Ber om ursäkt om jag gjorde dig förvirrad. Vad exakt var det du inte förstod?