lördag 14 juni 2008

Isis Meander på KHM
Isis Meander är den ena av säsongens sista examensutställare på konsthögskolans galleri KHM (t o m 21.6). Utställningen kretsar kring den välmående stadsdelen Fredriksberg i Köpenhamn, dit hon nyligen flyttat. I en videoinstallation beskriver hon den alienation hon upplever på de rena gatorna, och berättelsen är bildsatt av detaljer av husfasadernas överdådiga ornamentering.

Som pendang till filmen står en fotobok som skildrar en annan sida av stadsdelen: ett övergivet lekplatsområde – en typisk nattlig mötesplats för homosexuella män. Bilderna är mycket bra, och söker sig fram mellan buskage och nerklottrade väggar. Det är hit herrarna bakom fasaderna smyger när fruarna ligger och snarkar i sina särkar och papiljotter.

Det finns dock något lätt slitet i kritiken av borgerligheten och dess förljugenhet. Vi vet liksom redan allt det där. Vad hade hänt om man hade flyttat perspektivet till t.ex. Rosengård, och låtit berättelsen ackompanjeras av bilder av paraboler? Känslan av alienation hade förmodligen varit densamma, men frågan är om den fortfarande hade skyllts på invånarna – eller om den plötsligt hade varit den alienerades fel?


(Publicerad i Sydsvenskan den 14 juni 2008)

Inga kommentarer: