fredag 25 januari 2008

Niki Cervin på Estetica

Just nu slår Niki Cervin igenom med buller och bång på Galleri Estetica (t o m 30.1). Utställningen domineras av teckningar, men får lite färg och värme av några stora målningar som ekar en smula av Rolf Hanssons fläckiga måleri.

I teckningarna imponeras jag främst av vitheten. Hon vet exakt när det är dags att lägga ifrån sig pennan, och räds inte arkets tomhet. Ibland består de bara av några få streck, som – om man vill – kan representera ensliga popplar i ett översnöat vinterlandskap när det är så där kallt att snoret fryser till is när man andas in. Men de kan också tolkas abstrakt, och oavsett hur man väljer att se dem genomsyras de av samma fina känsla för balans och komposition.

Några verk är mer collageartade, med inslag av text och foto. Det är egentligen bara det fåtal teckningar där hon kombinerat den skissartade stilen med ett mer avbildande bildspråk som är mindre lyckade. Men att en utställning av en debutant spretar något ser jag snarare som ett sundhetstecken och ett löfte om en mycket spännande framtid.

(Publicerad i Sydsvenskan den 25 januari 2008)

Inga kommentarer: