torsdag 23 februari 2012

Österlen. Vietnam. Uganda.

av TOR BILLGREN

Just nu äger ett sällsamt konstnärligt möte rum i Malmö: Gerhard Nordströms måleri på Malmö Konsthall (t o m 26.2) och den ugandiske fotografen Zarina Bhimjis film ”Out of Blue” som visas i bion på Moderna Museet (t o m 11.3).

Filmen inleds med bilder av ugandiska landskap, där kriget anas bortom varje backkrön. Idyll och förstörelse i en rälig konstrast, precis som i Nordströms målerisvit ”Sommaren 1970”. Kameran fortsätter att vandra över förfallna myndighetsbyggnader där arkebuseringshålen i murarna öppnar sig som skrikande sår. Det är slitet och övergivet på ett sätt som man känner igen från Nordströms, gråslaskiga och rostiga målningar, ”Industribakgård”, ”Badkaret” och ”Porten till Hades” med flera.


Gerhard Nordström: "Industribakgård" (1974)

I slutet syns ett flygplan starta, kameran är riktad bakåt mot startbanan. Här ser vi Nordströms ”Asfaltmaskinen”, som handlar om bygget av Sturup (finns dock ej på konsthallen). Ett skitigt fordon som skär upp ett kolsvart spår mitt i vetefältet. På startbanan i Uganda går utvecklingen på andra hållet – här håller gräset på att ta över igen.

Publicerad i Sydsvenskan den 23 februari 2012

Inga kommentarer: