fredag 10 februari 2012

Luca Frei på Elastic

av TOR BILLGREN


Luca Frei: "Untitled", 2011. Olja på duk, 1000 x 100 cm. Foto © Terje Östling

Luca Frei: Februari
Elastic Gallery, Malmö
Till den 17.3


Förra gången man kunde se den schweizfödde Malmökonstnären Luca Frei i större format i sydvästra Skåne var på Lunds Konsthall 2008, då han visade projektet ”Studies/Play”. Breda pappersremsor på golvet och vita boxar staplade på varandra skulle uttrycka något om byggnadens arkitektur och besökarnas rörelsemönster i förhållande till rummen och verken. En utställning som lämnade mig tämligen kall.

Då är vägginstallationen på förskolan Godsvagnen i Stångby utanför Lund desto hetare. Den består av en neontext skriven med flyktig skrivstil: ”men tänk alltid på att inte hålla hela lekets (sic!) glädje för dig själv…”.

Ett nedkokat och passande budskap på en lekplats, som laddas ytterligare av det faktum att det är saxat ur ett brev som den dödsdömde italienske anarkisten Nicola Sacco skrev till sin son 1927, innan han avrättades efter en av de mest uppmärksammade rättsprocesserna i USA:s historia.


Luca Frei: "Hemliga styrkor", 2011. Olja på duk, 90 x 60 cm. Foto © Terje Östling

När nu Luca Frei är aktuell med målerisviten ”Februari” på Elastic Gallery i Malmö, går detta reducerade och uppladdade igen. Enkla linjer och färgytor som tar formen av stiliserade och ansiktslösa figurer, vars roller, identiteter och aktiviteter är svåra att sätta fingret på.

Utställningen består också av några obetitlade verk som först verkar vara abstrakta. Grova svarta linjer varvade med Mondrian- och Malevitj-doftande färgfält. Men verken refererar nog snarare till Luca Frei själv. För några år sedan gjorde han skulpturer av svarta metallstänger och just färgrutor av den här typen. Målningarna skulle alltså kunna ses som porträtt av de egna skulpturerna.


Luca Frei: "Untitled II", 2011. Olja på duk 220 x 110 cm. Foto © Terje Östling

Någonstans mellan dessa och figurerna finns en målning som för tankarna till två gestalter: en stående och en sittande. Den stående instruerar den andre, ger honom eller henne ett budskap som denne sänder ut i världsrymden genom ett par enkla antenner. Det skulle kunna vara en uråldrig ristning hittad i en sydamerikansk grotta, eller ett gigantiskt mönster i ett sädesfält. Budskapet som sänds iväg gestaltas av en lila triangel – en kort och kärnfull sentens, ett meddelande om liv på jorden. Eller en faders sista uppmaning till sitt barn om att ta till vara på just det, livet och leken. Leket.

Publicerad i Sydsvenskan den 10 februari 2012

Inga kommentarer: