torsdag 24 juli 2008

Björn Krestesen på Gösta Werner-museetKänslan av gammal vind är tydlig på Gösta Werner-museet i Simrishamn just nu. Skåp, skålar och mattor från resor i Kina och Japan samsas med hemslöjd, näveraskar och annat bråte, när konstnären Björn Krestesen minns barndomens förbjudna exkursioner på morföräldrarnas vind med sitt mörkröda och muggiga måleri (t o m 31.8).

Det jag framförallt fastnar för är ett uppförstorat foto av morfadern, där han som mycket ung man stolt poserar i kavalleristuniform. Det är taget under en permission från det vi idag känner som första världskriget. Över uniformen har Krestesen projicerat ett snirkligt mattmönster, som han sedan bättrat på med penseln, så att uniformen snarare för tankarna till en kejserlig hovdräkt – eller är det kanske en cirkuskostym? De store Blondini med sina talande hästar…

Tilltaget är utfört med yttersta respekt och väcker många tankar. Är det den unge mannens barnsliga drömmar vi ser i bilden? Eller konstnärens kommentar till kriget? Genom att dölja och måla om militäruniformen, lyckas han framhäva dess viktigaste funktion med smärtsam tydlighet.

(Publicerad i Sydsvenskan den 24 juli 2008)

Inga kommentarer: