tisdag 26 juli 2011

Lotti Ringström på Tjörnedala


Lacoste 12 april 2004

Förra helgen tog Lotti Ringström emot Henry Mayne-stipendiet på Tjörnedala konsthall, där det också öppnade en utställning med konstnären (t o m 14.8). Hon delar sin tillvaro mellan Brantevik och Lacoste, en liten provencalsk by vars främsta attraktion är den famöse markis de Sades slott. När hon befinner sig på Österlen målar hon på plywood, i Lacoste på aluminiumplåtar.

Det mycket återhållsamma måleriet går strängt taget ut på att bättra på mönstren som redan finns i träet och plåtarna. Korrigeringarna ger oftast upphov till abstrakta motiv, men någon enstaka gång blir utfallet figurativt. Som när konstnären upptäcker att oxiden på en plåt är det perfekta morgondiset, och med några penseldrag skapar ett utsökt bergslandskap.

Det här med att måla på aluminium har inte bara estetiska poänger - det finns även en industrihistorisk aspekt: bara några mil från Lacoste ligger den spektakulära bergsbyn Les Baux, som givit namn åt bauxit - bergarten ur vilken just aluminium utvinns. Provence är så mycket mer än gulmönstrade dukar och lavendel.

Publicerad i Sydsvenskan den 26 juli 2011

Inga kommentarer: