onsdag 23 september 2009

LP: The Artfarmer

av TOR BILLGREN

Musiken inte längre är fysisk. Musikföremålet har blivit redundant och låtarna fladdrar istället omkring som abstrakta ettor och nollor i cyberspace. Men det finns motrörelser – t.ex göteborgsbolaget Kning Disk. Och Treffpunkt i Malmö, vars senaste utgivning är en vansinnigt påkostad LP med The Artfarmer, bestående av Anders Lindsjö (bas), Mats Gustafsson (sax) och konstnären Clay Ketter på trummor, som också gjort omslagets screentryck.

Den som vanligtvis backar från frijazz för att den saknar struktur kan använda Ketters och Lindsjös malande rytmer i ”Loco Blanco” som bananskal in i Gustafssons sadomasochistiska akt med saxofonen. ”I wave for you” är en underbar uppvisning i improvisatoriskt samspel. Saxen blir percussion och Ketters lätta pukslag klingar stundom som en saxofons stilla viskande.

Men det är inte bara mediet som är fysiskt. Musikerna är också hela tiden närvarande med sina kroppar: fingrets gnisslande på strängen, tungans stötar mot munstycket. Dubbelt konkret i en eljest abstrakt och digital värld.

Publicerad i Sydsvenska Dagbladet den 23 september 2009
Fotnot
Musiken kan även laddas ner här.

Inga kommentarer: