tisdag 15 september 2009

Dick Bengtsson-skandalen. Kommentar.

av TOR BILLGREN

Det är september 2009 och vi har en sommar bakom oss där nazismen har varit aktuellare än någonsin i kulturlivet. Först kom debatten kring utställningen ”Figurationer”. Sen drog Åsa Linderborg paralleller mellan kd-ledaren Göran Hägglunds Almedalsraljerande om kultureliten och Weimarrepublikens fall. Och inför EU:s utrikesministermöte på Moderna Museet i helgen avlägsnades några målningar av Dick Bengtsson, eftersom han – som så ofta – målat hakkors nere i hörnet.

Avlägsnandet skedde på önskemål av Utrikesdepartementets EU-kansli, och jag får bilden av en UD-tjänsteman med alldeles för lite kunskap och alldeles för mycket makt, som på sitt första besök på museet veckan innan upptäckt målningarna och störtat ut i chock. Något sådant kan vi inte ha. Det är ju nazism…

Händelsen visar att fördjupning undanbedes och att Moderna Museet genom att hörsamma UD:s uppmaning ställer sig bakom denna enögda och ängsliga linje. Är det tänkt att den också ska råda på filialen i Malmö, kan de lika gärna stanna kvar i Stockholm.

Publicerad i Sydsvenska Dagbladet september 2009

Inga kommentarer: